L-Серин (SER), 100г - ™DOBOVADOZA
Опис:
Серин (або L-Серин L-Serine) - це замінна амінокислота, яку людський організм виробляє з двох інших - гліцину і треоніну.
Ця амінокислота важлива для енергопостачання та імунітету, вона відіграє найважливішу роль в енергетиці клітин. Серін відповідає за розумові процеси та пам'ять людини. Також ця амінокислота необхідна отримання триптофану, який, своєю чергою, важливий для виробництва серотоніну – гормону щастя. Серотонін використовується мозком для регулювання настрою, зняття нервозності та боротьби з депресивними станами. Відсутність адекватних пропорцій будь-якої з цих речовин веде до серйозних психоемоційних порушень.
Серин реактивна амінокислота міститься у всіх клітинних мембранах. Вона важлива метаболізму ліпідів і жирних кислот, зростання м'язів. Відіграє життєво важливу роль у виробництві імуноглобулінів та антитіл, є невід'ємним компонентом білків мозку та нервових оболонок. Важлива для синтезу м'язових тканин, що бере участь у створенні всіх чотирьох підстав ДНК, є донором метильних груп.
Організм використовує серин як матеріал для створення креатину, який, з'єднуючись з водою, надає об'єм м'язам. Ця амінокислота входить до складу холіну, етаноламіну, саркозину та фосфоліпідів. Може перетворюватися на піруват (і навпаки), що дозволяє печінці та м'язам трансформувати глікоген у глюкозу. А також є прародителем киснево-транспортної молекули гемоглобіну, яка надає крові червоний колір і транспортує оксиген по всьому тілу. Крім цього, має вирішальне значення в обміні речовин, що бере участь у біосинтезі цистеїну, необхідний для синтезу креатинфосфату.
В організмі людини серин тісно пов'язаний з іншими амінокислотами: допомагає створювати цистеїн з гомоцистеїну, служить вихідною молекулою для гліцину. Тим часом виробництво самого серину безпосередньо залежить від наявності в організмі вітаміну В3, вітаміну В6 і фолієвої кислоти.
Серин і гліцин – взаємозамінні амінокислоти. Коли тіло не отримує достатньої кількості першої речовини, воно починає використовувати гліцин та треонін. Проте цього процесу також потрібні вітаміни групи У.
Подібно до іншої неосновної амінокислоти – цистеїну, серин є каталізатором для ферментативних процесів. Крім того, допомагає засвоювати креатин (важливий для створення та підтримки форми м'язів).
Синтез глюкози залежить від наявності цієї амінокислоти. А споживання білкових продуктів, багатих на цю речовину, допомагає стабілізувати рівень цукру в крові, попереджає коливання показників глюкози в плазмі. Спільний вплив серину, аланіну та гліцину дозволяє стабілізувати цукор у діабетиків.
Цей ланцюжок взаємозв'язків показує, наскільки важливим є баланс усіх амінокислот та інших елементів в організмі.
Дозування:
Оскільки серин є замінною амінокислотою та виробляється організмом у достатній кількості, точні добові норми споживання не встановлені. Тим не менш, доведено, що 0,5 г речовини, отриманих щодня, благотворно впливають на організм.
Вважається, що найбільш ефективними терапевтичними нормами серину є дозування від 0,3 до 3 г амінокислоти на добу.