Желатин bloom (Німеччина), 100г - ™DOBOVADOZA
Опис:
З погляду поживної композиції, желатин є джерелом деяких мінералів, вітамінів та органічних сполук, у тому числі міді, кальцію, фосфору. Але головна речовина, яку отримує людина з желатину, є білок.
Протеїни становлять приблизно 98% загальної маси продукту.
Тим часом цей порошок не містить весь комплекс амінокислот, а значить, не може служити джерелом повноцінного білка. Тим не менш, він має багато інших чудових властивостей.
Желатин – унікальний компонент раціону. Зроблений він із колагену, який отримують із різноманітних продуктів тваринного походження. Цей продукт – комбінація білків і пептидів, що робить його чудовим джерелом амінокислот, необхідних для різних процесів, що протікають в організмі. У багатьох людей желатин асоціюється виключно із солодкими желе, що містять барвники та інші не найкорисніші компоненти. Але чистий желатин - це зневоднений і висушений до порошку бульйон з кісток і хрящів, він багатий мінералами і амінокислотами (містить половину з усіх незамінних). Головні амінокислоти желатину – гліцин та пролін, які, до речі, більшість людей не отримують у достатній кількості.
Для виробництва желатину зазвичай використовують продукти тваринного походження (кістки, хрящі та шкуру свиней, коней, великої рогатої худоби), а також деякі рослини (водорість агар-агар) та рибну продукцію.
Професійні бодібілдери беруть цю речовину для прискорення росту м'язів.
Тим більше що, желатин як спортивної добавки перестав бути чимось незвичайним. Цей продукт для людей, які мріють про сильні м'язи, є джерелом протеїнів. До речі, цікаве порівняння: тоді як у більшості дорогих протеїнових порошків вміст білків вбирається у 80 відсотків, то желатині цей показник – не нижче 95 %.
Серед спортсменів користується особливою популярністю коктейль, вигаданий Стівом Рівзом. Відомий американський атлет приймав суміш із желатину, сухого молока, апельсинового соку, банана та сирих яєць.
Інший спосіб поповнити запаси – харчовий желатин у капсулах або у чистому вигляді, розведений рідиною. Ще недавно вважалося, що споживання чистого желатину шкодить здоров'ю, зокрема травній системі. Тим часом сьогодні все частіше дослідники доводять протилежне: цей продукт без проблем всмоктується органами травлення.
До того ж спортивні дієтологи підрахували: незамінні амінокислоти такі як валін, лейцин та ізолейцин у желатині містяться у більших кількостях, ніж у яйцях, рибі, курці, баранині та свинині. Однак, щоб задовольнити добові потреби незамінних для спортсменів амінокислот знадобиться не менше 150 г желатину, що значно перевищує денні дози, що рекомендуються продукту.
Крім того, желатин важливий для зміцнення суглобів та зв'язок культуристів. Кращий спосіб запобігти травмам і розтяжкам під час тренувань - регулярно поповнювати запаси колагену, а він, як відомо, у великих кількостях міститься в продуктах, що желюються. Вже зазначалося, що вироблення колагену в організмі припиняється до 30 років. Але це значить, що у молодому віці не можна приймати желатин. У 20-річних організмах колаген сприяє розростанню вшир ектоморфних (дуже тонких) кісток.
Дозування:
Вважається, що організм потребує приблизно 1-2 столові ложки желатину щодня. Як правило, приймають його на голодний шлунок. Така добова норма захистить від багатьох хвороб, а також покращить зовнішній вигляд. Якщо продукт приймати в сухому вигляді, його слід обов'язково запитати склянкою теплої води з вітаміном С, який поліпшити всмоктування. У середньому "желатиновий" профілактично-лікувальний курс триває 4 тижні. За деякий час можна повторити.